SMX West 2011: Nieuwe advertentieformaten in AdWords

Vorige week bezocht ik de SMX West in het zonnige San Jose. Georganiseerd door de organisatie achter o.a. Search Engine Land en Sphinn.com zijn de Search Marketing Expo conferenties, samen met de SES conferenties, een van de meest aansprekende op het gebied van zoekmachinemarketing. Drie dagen lang stond het programma vol met workshops en sessies over SEO, SEA & Social Media. Een van de sessies die ik heb bezocht ging over nieuwe over de nieuwe advertentieformaten in AdWords. Later volgt nog meer uitleg over o.a. de advertentiemogelijkheden op Youtube.

Nieuwe advertentieformaten: Best practices

Zoals eerder aangegeven zijn enkele van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van SEA: nieuwe advertentieformaten, de opkomst van mobiel en lokaal zoeken en het groeiende belang van display advertising.

Op dit moment laat Google bij 10% van de zoekopdrachten een nieuw advertentieformaat (o.a. ad sitelinks, seller ratings en product ads) zien maar lang niet alle adverteerders maken volop gebruik van alle nieuwe mogelijkheden en laten dus kansen liggen.

Maak slim gebruik van de nieuwe advertentieformaten

Enkele tips om de mogelijkheden van de nieuwe advertentieformaten te benutten:

* Voeg bij iedere campagne ad sitelinks toe, hierbij hebben kortere sitelinks een hogere CTR en conversie ratio. Je kan tot 10 ad sitelinks toevoegen waarbij Google ze vanzelf optimaliseert. AdCenter kent op dit moment nog geen sitelinks maar komt zeer binnenkort mee en Google hintte dat ze wellicht met sitelinks op advertentiegroepniveau komen.
* Richt voor je mobiele campagnes aparte campagnes in en vergeet niet om de mobiele apparaten uit te sluiten bij je huidige campagnes. Test met click to call extensies bij de mobiele campagnes, deze zijn voor veel adverteerders al zeer succesvol gebleken. Op dit moment ligt de CPC van mobiele campagnes 41% lager dan bij desktop campagnes.
* Zorg er voor dat je Google Places helemaal up to date is door het uploaden van iconen, lokale telefoonnummers & URL’s.
* Zorg ervoor dat je eerste advertentieregel eindigt met een punt zodat jouw advertenties gebruik maken van de nieuwe layout van premium advertenties. Sinds kort is de layout van premium advertenties aangepast waardoor de titel tevens de eerste advertentietekst laat zien. Dit heeft een positief effect op de CTR.
* Product Listing Ads: Als je een e-commerce adverteerder bent, maak dan een Google Merchant account aan (gratis) en koppel deze aan jeAdWords account. Richt je XML feed zo in dat het voldoet aan alle eisen waardoor je gebruik kan maken van de product listing ads. De conversie graad ligt bij PLA’s iets hoger in vergelijking met reguliere advertenties maar hebben ook een iets hogere CPC waardoor de ROI gelijk ligt. PLA’s kunnen tot 5% extra rendement genereren en zijn daardoor een aanvulling i.p.v. een vervanging van je kern AdWords campagnes.

Nog meer tips?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de nieuwe advertentieformaten. Laat het achter in de comments.

This entry was posted in AdWords, Tips & Tricks and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie